تاثیر تمرین به شیوه فعالیت ورزشی میان وعده ای (یک رویکرد تمرینی نوین) بر درصد چربی و شاخص توده بدن پسران نوجوان دارای اضافه وزن

نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسنده

گروه آموزش تربیت بدنی، دانشگاه فرهنگیان، تهران، ایران

چکیده

پیشینه و اهداف: فعالیت های ورزشی میان وعده ای، به عنوان دوره های کوتاه و شدید فعالیت ورزشی (حداکثر یک دقیقه) تعریف می ‏شوند که به طور متناوب در طول روز انجام می شوند. هدف از مطالعه حاضر، بررسی تاثیر فعالیت‌های ورزشی میان ‏وعده ای شدید در قالب مکمل درس تربیت بدنی بر درصد چربی و شاخص توده بدن در دانش آموزان پسر دارای اضافه ‏وزن بود.‏
روش‌ها‌: در این مطالعه نیمه تجربی، 28 نفر دانش آموز پسر نوجوان دارای اضافه وزن (محدوده سنی 13-18سال و شاخص توده ‏بدنی‎ ‎‏65/2‏‎±‎‏4/28 کیلوگرم بر متر مربع) پس از همسان سازی بر اساس شاخص توده بدنی در دو گروه تجربی و گروه ‏کنترل قرار گرفتند. گروه تجربی به مدت شش‎ ‎هفته و هر هفته سه جلسه پروتکل تمرینی فعالیت ورزشی میان وعده ‏ای (شامل ۳×۱ دقیقه ای حرکت های اسکوات پرشی (۲۰ ثانیه)، بورپی (۲۰ ثانیه) و زانو بلند (۲۰ ثانیه) با 1 تا 4 ‏ساعت فاصله از هم) را انجام دادند. درصد چربی و شاخص توده بدن 48 ساعت قبل و بعد از اتمام دوره ی تمرینی شش ‏هفته ای اندازه‌گیری شد. نتایج با استفاده از آزمون تی وابسته و‎ ANCOVA ‎و در سطح معنی داری ‏P<0/05‎‏ تجزیه و ‏تحلیل شد‎.‎‏ ‏
یافته‌ها: پس از 6 هفته تمرین به شیوه فعالیت ورزشی میان وعده ای، درصد چربی و شاخص توده بدن در گروه تجربی نسبت به ‏گروه کنترل کاهش معنی دار یافت (‏P<0/05‎‏). ‏
نتیجه‌گیری: بر اساس نتایج این مطالعه، به نظر می رسد فعالیت ورزشی میان وعده ای در قالب مکمل درس تربیت بدنی می تواند در ‏کاهش درصد چربی و شاخص توده بدن دانش آموزان پسر دارای اضافه وزن تاثیرگذار باشد‎.‎

کلیدواژه‌ها

موضوعات


عنوان مقاله [English]

Effect of Exercise Snacks (A Novel Training Approach) on Body Fat Percentage and Body Mass Index in Overweight Male Adolescents

نویسنده [English]

  • Khalilollah Moonikh
Department of Physical Education, Farhangian University, Tehran, Iran
چکیده [English]

Background and Objectives: Exercise snacks are defined as short, intense bouts of physical activity (maximum one minute) performed intermittently throughout the day. The purpose of this study was to investigate the effect of high-intensity exercise snacks, as a supplement to physical education classes, on body fat percentage and body mass index (BMI) in overweight male adolescents.
Methods: In this quasi-experimental study, 28 overweight male adolescents (age range 13-18 years, BMI 28.4 ‎‎± 2.65 kg/m²) were matched based on BMI and randomly assigned to either an experimental or a control group. The experimental group performed a six-week exercise snack protocol, three sessions per week, consisting of 3 x 1-minute bouts of jump squats (20 seconds), burpees (20 seconds), and high knees (20 seconds), with 1-4 hours of rest between bouts. Body fat percentage and BMI were measured 48 hours before and after the six-week training period. Data were analyzed using paired t-tests and ANCOVA, with statistical significance set at P < 0.05‎‏.‏
Findings: After six weeks of exercise snack training, both body fat percentage and BMI significantly decreased in the experimental group compared to the control group (P < 0.05‎‏).
Conclusion: Based on the findings of this study, exercise snacks, when implemented as a supplement to physical education classes, appear to be effective in reducing body fat percentage and BMI in overweight male adolescents‏.‏

کلیدواژه‌ها [English]

  • Exercise Snacks
  • Body Fat Percentage
  • Body Mass Index
  • Overweight